[O2FL] Czy te głośniki ALPINE (foto) będą pasowały do OC II

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michall2007
    Classic
    • 2014
    • 2

Ja się dziś wybieram ale dojadę na kiełbaski ponieważ do 22 pracuje.
  • sonic
    Ambiente
    • 2012
    • 155
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Witam,

dostałem w prezencie używane głośniki Alpine model SCS 1756 i mam pytanie czy będą pasowały od Octavii II FL – mam obecnie radio Swing oraz głośniki fabryczne.

Chętnie bym je zamontował do przednich drzwi, tylko proszę o podpowiedź znawców CA czy:
    - będą pasowały wymiarami ( głośniki główne oraz wysokotonowe) – czy zmieszczą się ?
    - czy ich parametry ( patrz zdjęcie poniżej ) będą odpowiednie do współpracy ze Swingiem ?
    - no i na koniec pytanie czy taka nowa konfiguracja zagra lepiej niż na fabrycznych?

Jeszcze informacja od poprzedniego właściciela - te głośniki leżały nieużywane w domu w szafie ok.7-8 lat; mam nadzieję, że to ich nie dyskwalifikuje.
    Załączone pliki

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

P&p pasować nie będą ( do niskośredniotonowych potrzebne będą dystanse montażowe np. POWE dla Golfa V - przejście z fabrycznych 200mm na 165mm; wysokotonowce też trzeba będzie rzeźbić ).

Swing powinien dać radę je napędzić ( mają 40 W RMS ), ale w stosunku do ori to szału bym się nie spodziewał. Moim zdaniem za dużo zachodu z wymianą w stosunku do zysku ( chyba, że przy okazji zrobisz wytłumienie ).
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• sonic
        Ambiente
        • 2012
        • 155
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Hmm, to szkoda ->myślałem, że sobie polepszę dźwięk - no ale pewnie "gra nie warta świeczki".

Mam jeszcze w takim razie następujące pytania:

1). a jak sprawdzić/podłączyć w domu do sprzętu grającego - tj. bez auta - czy w ogóle grają po tym 8 letnim leżakowaniu w szafie ? bo wiedząc, że są sprawne mógłbym je sprzedać komuś komu będą pasować wymiarowo.

2). Na kartonie jest cena = 500 zł z przed ok.8 lat - pytanie jeśli są sprawne to ile mogą być warte?

3). w takim razie muszę poczytać wątek jakie głośniki są tu polecane; myślę, że przeznaczę na to ok. 400-500 zł ( nie wliczając w to wartości wygłuszenia); jeszcze nie udało mi się niestety posłuchać muzy w aucie z wygłuszonymi drzwiami

Komentarz

• Nexus6
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4847
          • Volkswagen

sonic, posłuchaj rady kowal 2002, i zajmij się najpierw stworzeniem głosnikom odpowiedniego środowiska pracy;

1. najpierw wytłumienie drzwi i panele pod głosniki;
          2. dopiero po realizacji pkt. 1 zabieraj sie do wymieniania głosników;

bez realizacji pkt. 1 sam pkt 2 to pieniądze wyrzucone w błoto.
          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• sonic
            Ambiente
            • 2012
            • 155
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Nexus6
            sonic, posłuchaj rady kowal 2002, i zajmij się najpierw stworzeniem głosnikom odpowiedniego środowiska pracy;

1. najpierw wytłumienie drzwi i panele pod głosniki;
            2. dopiero po realizacji pkt. 1 zabieraj sie do wymieniania głosników;

bez realizacji pkt. 1 sam pkt 2 to pieniądze wyrzucone w błoto.
            Po Waszych sugestiach i lekturze wątku pewnie tak zrobię, ale jak się już doczytam, albo znajdę filmik jak sprawnie rozmontować drzwi - to od razu za jednym razem bym chciał to zrobić ( wygłuszenie + montaż głośników).

Ale czy moglibyście się odnieść, niezależnie od tego ,do moich 3 pytań powyżej ?

Komentarz

Pracuję...